Blog

Waarom je niet opvalt als werkzoekende

9 oktober 2014

Gertrud de Witte - Bloem Geschreven door Gertrud de Witte van Esenzia WerkgelukCoaching

De term ‘personal branding’ is inmiddels wel een soort begrip geworden, ook in Nederland. Maar veel mensen zijn nog steeds een beetje huiverig om zichzelf op deze manier te onderscheiden.

Terwijl we wel graag stappen zouden willen zetten. Een aantal jaren terug heeft de NOLOC, de Beroepsvereniging voor Loopbaanprofessionals waar we bij aangesloten zijn, namelijk een onderzoek uit laten voeren onder werkend Nederland. Daaruit bleek dan 1 op de 5 medewerkers niet tevreden is met zijn huidige baan. Maar dat slechts 13 procent daarvan de overstap naar een andere baan of het ondernemerschap durft te zetten. En dus 87 procent ontevreden blijft zitten waar hij zit…

Vaak heeft dat te maken – zeker de afgelopen jaren – met angst. Met name financiële angst.

Maar ik denk dat een heel groot deel van deze ‘unhappies’ geen stappen zet omdat ze niet goed weten hoe ze zichzelf meer zichtbaar kunnen maken op de arbeidsmarkt. En daardoor de stap niet kunnen zetten.

Wat maakt nou dat we zo voorzichtig zijn in het onszelf laten zien terwijl we wel graag een volgende stap willen zetten in onze carrière?

Ik noem 3 belangrijke redenen:

1) Je hebt angst om er voor te gaan
Veel mensen zijn angstig om hun grootste droom om te zetten in werkelijkheid. Ze zijn bang dat het negatief uitpakt. Maar ook zijn ze bang om zichzelf te presenteren en in de spotlight te zetten. Eigenlijk is het een dualiteit die ze in zichzelf tegenkomen: ze willen iets bereiken maar zijn bang voor de consequenties (lees: het succes). Nelson Mandela zei daar in zijn augurale toespraak (1994) het volgende over:

“Our biggest fear is not that we are inadequate;
our biggest fear is that we are powerful beyond measure.
It is our light, not our darkness that most frightens us.
We ask ourselves: ‘Who am I to be brilliant, gorgeous,
talented and fabulous’

Actually, who are you not to be? You are a child of God.
Your ‘playing small’ doesn’t serve the world.
There is nothing enlightened about shrinking
so that other people won’t feel insecure around you.
We are born to make manifest the glory of God that is within us.

It’s not just within some of us – it is within everyone!
And as we let our own light shine,
we consciously give to other people permission to do the same.
As we are liberated from our own fear,
our presence automatically liberates others.”

(geschreven door Marianne Williamson)

Belangrijk om te weten is dat succesvolle professionals de angst wel voelen, maar ze doen het toch. Ze stappen uit hun comfortzone omdat zeweten dat daar ‘the magic happens’.

2) Je bent te bescheiden
Bescheidenheid is best een mooie eigenschap. Vaak vinden we mensen die wat bescheiden zijn heel sympathiek. En toch is het vaak een teken van onzekerheid. Niet goed weten waar je goed in bent en welke toegevoegde waarde jij een organisatie kan bieden. En angst om op de voorgrond te treden. Omdat we dan afgewezen kunnen worden. Dat klinkt heel logisch en legitiem eigenlijk. Maar bescheidenheid is niet zo handig als je werk zoekt, een interne stap wilt maken of als ondernemer opdrachten binnen wilt halen. Toch? Is het dan niet de hoogste tijd om jezelf aan de wereld te laten zien?

3) Je kop niet boven het maaiveld uit durven steken
‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ is toch ons nationale motto? En wat dacht je van ‘Je kop niet boven het maaiveld uitsteken’? Uitspraken waar ik altijd een beetje de kriebels van krijg. Misschien komt dat omdat ik vroeger jarenlang in Amerika heb gewoond en ze die uitspraken daar helemaal niet kennen. Sterker nog: daar word je juist gecomplimenteerd als je het anders doet dan een ander!

En dat zouden wij Nederlanders ook best wat meer mogen doen. Misschien niet overal en altijd, maar wél als je werk zoekt! Dan mag je best laten zien wat jij beter kan dan een ander. Sterker nog, het is van essentiëel belang als je ander werk zoekt en jezelf wilt onderscheiden van je mede-werkzoekers. Zeker in een economie waar nog zo’n 650 duizend anderen ook werk zoeken!

Dit alles betekent niet dat je maar van de daken gaat schreeuwen hoe goed je wel niet bent. Maar alleen keihard werken is ook niet genoeg.

Je wilt bekend komen te staan als de expert in jouw vakgebied. Je helpt organisaties of anderen door jouw unieke talenten in te zetten, en maakt deze zichtbaar. Personal branding is geen truc maar een manier om jezelf en je successen op een authentieke manier aan de wereld kenbaar te maken.

Delen: