Blog

Waarom HNW niet te stoppen is (blog)

18 maart 2011

Blog geschreven door; Karen Visser

Voor wie niet bekend is met dit acroniem: HNW staat voor Het Nieuwe Werken. Een veelbesproken onderwerp. Dat volgens velen helemaal niet nieuw is, en als het dat dan wel is, wanneer laat je die term dan vervallen? Kort samengevat staat HNW voor werken zonder veel belemmeringen in de factoren tijd en plaats. Werken waar je wilt, wanneer je wilt. Niet naar het werk, maar aan het werk.

In de media lees je veel over HNW en over de manier waarop organisaties dit al dan niet invoeren. Thuiswerken, flexwerken, digitaal werken, projectmatig werken – allemaal verwant aan HNW. In de Management Team stond recent een stuk met allemaal punten waarom HNW niet werkt; afsluitend met één punt waarom je er toch aan moet als werkgever: omdat je anders niet interessant bent voor werknemers.

Verfrissend om eens een kritisch artikel te lezen over HNW dat inhoudelijk op het onderwerp ingaat. Zomaar invoeren omdat iedereen het doet is niet verstandig. Niet alle organisaties en medewerkers zitten te wachten op een ingrijpende verandering in hun manier van werken.

Maar ik blijf het opvallend vinden dat er organisaties zijn die categorisch blijven ontkennen dat HNW bij hen een rol kan spelen. Dat doet me altijd denken aan de invoering van de computer op de werkplek. Zo’n twintig jaar geleden begon de pc gemeengoed te worden op de werkplek. E-mail nog niet: ik ken nog verhalen van mensen die een mailtje op een floppy (wat was DAT ook al weer?) moesten zetten, en dan lopen naar de enige pc met mailverbinding. Bij mijn eerste werkgever waren getypte memo’s ook heel gewoon – nu vrijwel onvoorstelbaar.

In die tijd werd met dezelfde scepsis gekeken naar de computer op de werkplek. En had je werkgevers die mordicus tegen waren, want dan zou vast iedereen massaal Pacman (wat was DAT ook al weer?) gaan spelen. Of patience. Van werken zou niets terechtkomen!

Met uitzondering van ambachtelijke bedrijven is er nu bijna geen bedrijf te vinden waar de computer géén rol speelt. Tot de melkmachine aan toe: automatisering is een wezenlijk onderdeel van ons werkend bestaan. Als het eigen netwerk eruit ligt, ligt je organisatie plat.

Mijn voorspelling is dat het zo ook zal gaan met HNW. Linksom, rechtsom, mondjesmaat of in grote golven: HNW zal net zo’n wezenlijk onderdeel van het werkend bestaan worden. Benieuwd hoe ik er over twintig jaar over kan bloggen…

Delen: