Blog

Pure Discriminatie!

11 oktober 2016
Geschreven door Claudia Helsloot, Consulant W&S Sales & Operations @ Bloem W&S

“Voor deze vacature zoeken wij een man, in de leeftijd van 20 tot 40 jaar.”

Joris (24) en Wout (25), oud-studiegenoten, hebben samen een booming ICT adviesbureau. Hun klanten zijn voornamelijk hippe reclamejongens die ze met ‘gast’ aanspreken. Joris en Wout lachen zich slap op kantoor om elkaars scheten en wisselen op maandagochtend altijd even de weekendscore uit. Ze hebben het zo druk dat ze er een gast bij willen. Alles boven de 35 lijkt ze sowieso bejaard, maar vooruit, wie weet is die ene gast van 40 jaar nog wel een soort van jong. Maar een dame erbij…Nee, gewoon een kerel, liefst ook van een jaar of 25.

“Voor deze vacature zoeken wij een vrouw, bij voorkeur moeder in de leeftijd van 35 tot circa 55 jaar.”

Elsbeth (44) heeft haar eigen goedlopende praktijk met een drietal vestigingen. Daarnaast is ze moeder van 3 kinderen. Ze zoekt een collega. Iemand met wie ze 5 dagen in de week samen de bedrijfsvoering gaat doen. Een professional die haar visie deelt. Met wie ze verder kan bouwen aan haar bedrijf. Daarnaast wil ze af en toe klagen over PMS, wil ze kunnen praten over de kinderen en zich niet al te opgeladen voelen als ze een sapkuurtje doet om de strijd tegen de kilo’s weer een weekje aan te gaan. Ze wil dus gewoon het liefst samenwerken met een vrouw. En geen piepjong ding dat ieder weekend gaat stappen en er werkelijk niets van begrijpt dat zij vervolgens degene is met wallen tot op haar knieën omdat haar kind buikgriep had en haar de halve nacht wakker heeft gehouden.

Dat klinkt best logisch allemaal, toch? Zowel Joris en Wout als Elsbeth hebben gezien hun persoonlijkheid, werkzaamheden en bedrijfssamenstelling helemaal geen rare wensen.

Moet je eens proberen dergelijke wensen in je functieprofiel te zetten: BAM! Heel diversiteit- en genderneutraliteit-bevorderend Nederland over je heen op social media. En wanneer je om een man vraagt sluiten alle feministische op-de-barricade-types zich ook nog aan.

En ze hebben gelijk: het mag namelijk niet, het is púre discriminatie.

Ik mag als recruiter niet in een vacature zetten wat mijn klant eigenlijk het liefste wil.

Dus zet ik keurig m/v achter de functienaam en vermijd ik het noemen van leeftijd. Vervolgens houd ik tijdens het selecteren rekening met wat mijn klant wil en leg ik de brief van Monique, een 53-jarige ICT-topper, voor Joris en Wout gewoon keurig op de stapel ‘afwijzen’.

Kan ik daar iets aan doen? Natuurlijk wel: ik kan proberen te voorkomen dat Monique haar tijd zal verdoen met het schrijven van een brief door in de vacatureomschrijving zo goed mogelijk naar voren te laten komen wie Joris en Wout zijn. In de hoop dat Monique zelf haar conclusies trekt.

Maar een beetje fake-neutraal is het allemaal wel. Of niet?

shutterstock_269067977

Delen: