Blog

Help! Ik ben nu HR Business Partner

25 november 2011

De wens van de HR manager was er al langer. Eigenlijk al anderhalf jaar. HR moet dichter tegen de business aanzitten en een volwaardig gesprekpartner van het lijnmanagement zijn. Maanden was hier met het HR team en met jou, als HR Adviseur, al over gesproken. Jaren geleden was de naam van de P&O afdeling al in HR afdeling verandert. En nu? Nu opeens was je het: HR Business Partner!

Natuurlijk werd de functienaam direct in het functieprofiel aangepast en de mutatie in het personeelsinformatiesysteem doorgevoerd. Vol trots kon je de nieuwe visitekaartjes bestellen. En op het intranet werd je benoeming, samen met de drie andere voormalige HR Adviseurs, binnen de organisatie wereldkundig gemaakt.

Vol enthousiasme ging je daarom naar je erop volgende afspraak met je lijnmanager. In dit gesprek wilde je van de manager, oeps … je bedoelde de klant (het is nog wel even wennen), horen wat er van je verwacht werd. Immers, je was nu dan toch HR Business Partner. Direct maar met de deur in huis vallen: ‘Beste manager, zoals je op intranet hebt kunnen lezen, ben ik nu HR Business Partner. Ik beschouw je dus als klant. En mijn vraag daarom aan jou is: Waarmee kan ik je helpen, uhhh … faciliteren?

De lijnmanager moest wel even denken over je vraag. Hij is eigenlijk best wel tevreden over jouw ondersteuning bij zieke medewerkers, het opstellen van functieprofielen, het voeren van selectiegesprekken en dergelijke.

Mmm…. Dat was natuurlijk niet het antwoord waarop je zat te wachten. Je bent tenslotte nu HR Business Partner. En dus doe je een nieuwe poging: Is er iets waarmee ik nog meer toegevoegde waarde aan de business kan leveren?

Maar….. het blijft angstvallig stil.

Je laat je niet zo maar uit het veld slaan. Dan maar over een andere boeg, je bent tenslotte nu HR Business Partner. Misschien kwam de vraag ook wel erg onverwacht en moet de manager er nog even over nadenken. Hij heeft het ook zo druk.

Het schiet je te binnen dat je niet zo heel lang geleden iets hebt gelezen over een SWOT-analyse. Dat ging over kansen en bedreigingen. En sterkten en zwakten. Misschien wel een goed idee om bij de start van je nieuwe functie de manager een SWOT-analyse van je HR dienstverlening te laten maken. En dus licht je de SWOT-analyse nog even toe en vraag je of de manager deze binnen een week aan je terug te sturen.

En warempel na een week ontvang je de SWOT-analyse van de manager retour:

Sterkten:

  • Fijn dat je de contacten met de zieke medewerkers zo goed onderhoudt.

Zwakten:

  • De juridische adviezen kunnen nog beter. Scherper bedoel ik. Bij niet-functionerende medewerkers krijg ik niet een eenduidig antwoord. Ik krijg vaker te horen wat niet kan, dan wat wel mogelijk is.
  • De declaratie van Theo de Waal is nog steeds niet uitbetaald. Ik heb dit wel al 2x aangegeven.
  • Het functieprofiel van de Medewerker Binnendienst moet nog steeds worden aangepast.

Kansen:

  • Opwaardering van het loonschalengebouw met 3 extra periodieken.

Bedreigingen:

  • Ik weet nu even niets te bedenken… ik kom er nog bij je op terug.

Deze blog is geschreven door Max van Liemt. Max (1970) heeft bijna 15 jaar werkervaring als recruitment manager, trainingsmanager en HR manager. Hij verbindt HR met (bedrijfs)economie, marketing, communicatie en technologie. Max blogt, verzorgt lezingen, geeft trainingen en is auteur van HR aan Z waarmee hij de NVP Future Award 2010 heeft gewonnen.

Samen met Sabine Stam van HR Optimaal biedt hij het Ontwikkelprogramma HR Business Partner aan. Dit programma is gericht op HR professionals die zich (verder) willen ontwikkelen als strategisch business partner. Kijk voor meer informatie hierover op:  www.hralsbusinesspartner.nl

Chantal van Vorden-van der Peet, Managing Director Bloem W&S

“Bovenstaande Blog geeft aan waar veel lijnmanagers tegenaan lopen maar dus ook de HR Business Partner. En hoe verhelderend kan zo’n SWOT-analyse dus wel niet zijn voor beide partijen?

Wij hebben gemerkt dat ook veel organisaties de naam een beetje misbruiken; regelmatig hebben wij met HR Officers of Personeelsfunctionarissen om de tafel gezeten met de mooie titel HR Business Partner. Na goed doorvragen bleek dat hun rol nog behoorlijk operationeel was en van strategisch meedenken geen sprake. En kijkend naar de kandidaten-kant hebben wij ook regelmatig meegemaakt dat men juist zo toe was om op strategisch niveau mee te denken maar dat de organisatie HR nog steeds als een ondergeschoven kindje zag (“dat is toch die afdeling die alleen maar geld kost en niets oplevert?”…)

Wij zijn trots op onze samenwerking met Sabine Stam en Max van Liemt Zij hebben een zeer professioneel Ontwikkelprogramma ontwikkeld. Dit programma kan jou als adviseur/manager helpen de stap naar HR Business Partner te zetten, waardoor jouw werkgever je ook gaat behandelen en benaderen als een echte HR Business Partner”.

Schrijf je nu in via Bloem W&S en ontvang tijdens het Ontwikkelprogramma een extra coachsessie t.w.v. 249,00 euro! Klik hier voor meer informatie.

Delen: