Blog

Helaas is de keus niet op u gevallen...

5 mei 2015

Gertrud de Witte - BloemGeschreven door Gertrud de Witte, Bloem-coach en eigenaresse van WerkGelukCoaching

“Helaas is de keus niet op u gevallen. Er zijn kandidaten die beter aansluiten bij het gevraagde profiel.” Daar ga je weer, de zoveelste afwijzing. Niet genoeg werkervaring, niet de juiste opleiding, ze willen liever iemand uit de branche. Om nog maar te zwijgen over de sollicitaties waar je nooit meer iets van hoort.

Je krijgt afwijzing op afwijzing en ziet de einddatum van je uitkering in zicht komen. Ondanks dat je een degelijke studie heb afgerond en een goed CV hebt ben je al maanden of misschien zelfs langer op zoek naar werk. Er zitten weken bij dat je wel tien sollicitaties de deur uitdoet, maar steeds krijg je weer die teleurstellende reactie. Dat valt zwaar.

Teleurstelling wordt frustratie en frustratie dreigt om te slaan naar cynisme. “Zie je wel, ik ben toch te oud, het heeft geen zin”. Of “Ik heb te weinig ervaring, het gaat me nooit lukken”. De machteloosheid die uit deze uitspraken klinkt gaat recht door het hart. Je kunt het niet meer opbrengen om dat stapje extra te zetten, want het maakt toch niet uit. Je bent ontmoedigd geraakt en voelt je slachtoffer van de omstandigheden.

En als je zo ver bent dat deze gedachten je dagelijks parten gaan spelen, wordt het tijd om op te passen. Hoe cynischer en nonchalanter je wordt, hoe meer je dit gaat uitstralen. En hoe verklaarbaar deze gedachten en gevoelens ook zijn, het gaat je niet verder helpen. Tijd dus om er iets aan te doen!

Hoe blijf je gemotiveerd als het maar niet wil lukken met werk vinden? Ik heb de 7 belangrijkste spelregels voor je op een rij gezet om de moed erin te houden:

Spelregel 1)  Blijf in contact met je passie
Herinner jezelf iedere dag aan je passie. Waarom wil je zo graag dit werk doen? Wat wil je ermee bereiken? Wat draag jij bij (aan je medemens, de organisatie, de wereld, de mensheid, of anders) door het werk dat je graag wilt doen? Probeer het niet alleen te denken maar voel het ook in je lijf! Laat je hart en je buik spreken. Ik durf te wedden dat dit gevoel vele malen krachtiger is dan de teleurstelling van afwijzing. Blijf contact houden met en geloven in je passie. Aim high and don’t settle for less!

Spelregel 2) Zorg voor een normaal dagritme en blokkeer tijd in je agenda om te solliciteren
Zet je wekker om dezelfde tijd als je normaal zou doen als je naar werk gaat en slaap geen gat in de dag. Laat de snooze-knop voor wat het is, sta gelijk op, neem een douche, eet een gezond ontbijt en maak een ommetje door de frisse buitenlucht. Zo begin je je dag goed. Zorg ervoor dat je iedere week dagdelen of uren in je agenda hebt geblokkeerd om met werk zoeken bezig te zijn. Maak deze heilig en alleen in geval van overmacht wijk je hiervan af. Solliciteren kost nu eenmaal veel tijd en energie, dus neem het serieus.

Spelregel 3) Plan tijd om leuke dingen te doen en te ontspannen
Van sommige werkzoekenden hoor ik wel eens dat ze bijna dag en nacht bezig zijn met solliciteren. Dat is toch niet vol te houden? Bovendien ben je dan waarschijnlijk zo krampachtig bezig dat er weinig enthousiasme meer doorschemert in je sollicitatieactiviteiten. Neem tijd om tussen sollicitatieactiviteiten door naar buiten te gaan en te bewegen. Of gezellig af te spreken met een vriend(in). Daar doe je veel meer positieve energie op dan urenlang naar vacatures zitten turen. Blokkeer dus ook elke week tijd in je agenda om iets leuks te doen. Een boek lezen, film kijken, shoppen, koffie drinken met iemand, het maakt niet uit. En ga je hier vooral niet schuldig over voelen! Je zult zien dat je daarna weer met hernieuwde energie verder kan.

Spelregel 4) Stel doelen
Als je geen duidelijk doel hebt, kun je stuurloos worden. Je hebt dan niets om je op te focussen en je zult merken dat je weinig presteert op een dag. Stel daarom specifieke, meetbare en realistische doelen voor de middellange termijn. Bepaal dan wat je de komende week wilt bereiken. En specificeer dat ook per dag of tijdsbestek dat je bezig gaat met werk zoeken. Door bijvoorbeeld met jezelf af te spreken: vandaag heb ik netwerkcontact A gebeld, op twee vacatures gereageerd en gespard met mijn buddy’s. En vergeet niet jezelf te belonen als je een bepaald doel behaald hebt!

Spelregel 5) Verzamel mensen om je heen die je stimuleren en inspireren
Vraag je vrienden en familie om je feedback te geven. Zodra ze merken dat jij minder goed in je vel zit, kunnen ze je erop wijzen. Dan ben je er vroeg bij en kun je er tijdig wat aan doen. Zoek ook contact met andere werkzoekenden. Vorm een inspiratiegroep met andere werkzoekenden en wissel ervaringen, advies en tips uit. Je kunt het ook gebruiken om stoom af te blazen. Spreek minimaal een keer per week af om jullie strategieën én successen te delen. Dit kun je verder ondersteunen door bijvoorbeeld een Facebookgroep in het leven te roepen waar je je doelen, vragen, frustraties en successen met elkaar deelt. Helpt dit je te weinig en kom je zo niet verder? Schakel dan de hulp in van een loopbaancoach die je kan helpen je presentatie en zoekstrategie aan te scherpen. Bepaal wie en wat jij nodig hebt om gemotiveerd en geïnspireerd te blijven!

Spelregel 6) Blijf geloven in jezelf en je eigen kunnen
Deze licht ik graag toe met de quote van een werkzoekende: “Fietsen leren we met zijwieltjes en we zijn geen geboren zwemmers. De weg naar succes is ook vol met obstakels, en wat mij betreft zijn obstakels er om overwonnen te worden. Ik hou vol en blijf mijn hart volgen. Ik hou de moed erin door mijzelf uitdagingen te geven waar ik op korte termijn aan kan werken. Door in plaats van zeventig nu tachtig baantjes te zwemmen, of door allerlei contacten op te bellen om te kijken of zij mij tips kunnen geven voor het vinden van een baan.” De sleutel ligt dus vooral in je mentaliteit. Volhouden dat je ergens goed in bent, terwijl de ene na de andere afwijzing in je mailbox verschijnt, is zeker geen makkelijke opgave. Je kunt de ontmoediging echter wel voorkomen: het is een kwestie van je brein trainen. Wees je bewust van je ‘doemdenkmomenten’ en ga dan actief kijken naar de andere, positieve kant: Welke talenten heb ik allemaal? Waar wil ik ze zo graag voor inzetten? Waarin ben ik waardevol voor een organisatie? Zo groeit je zelfvertrouwen.

Spelregel 7) Ontwikkel jezelf
Gebruik de extra tijd die je hebt om jezelf te ontwikkelen. Kijk of er trainingen of cursussen zijn die je verder gaan helpen in je zoektocht en je verdere loopbaan. Maar er zijn ook andere manieren om jezelf te ontwikkelen en je vlam brandende te houden. Ga bestaande kennis inzetten voor een andere bestemming dan je gewend bent. Het doen van ontwikkelingswerk kan je horizon verbreden en je een nuttig gevoel geven. Of vrienden ergens mee helpen kan ook fijn zijn. Ook kun je je ontwikkelen in het bewust dankbaar zijn voor wat er wél is. Houd bijvoorbeeld dagelijks bij welke zaken je die dag gelukt zijn, waar je trots op bent of iets leuks dat die dag gebeurt is.

Als je je aan deze spelregels houdt, zul je merken dat je je motivatie gemakkelijker kunt vasthouden en dat negativiteit en cynisme geen grip op je krijgen. Want cynisme is je grootste vijand als je werk zoekt. Het zorgt er niet alleen voor dat je minder effectief wordt, maar ook dat je je minder gelukkig voelt. En daarmee creëer je een minder positieve en enthousiaste uitstraling die voelbaar is in al je sollicitatieactiviteiten.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met solliciteren en motivatie!

Delen: